Detail Cursus
Volwassenen en jongeren > Workshops

Somatic Movement

Katrijn de Steur


A somatic movement, generally speaking, is one which is performed consciously with the intention of focusing on the internal experience of the movement rather than the external appearance or result of the movement

Deze workshop is (1) voor wie bewuster wil worden van zijn eigen houding, zowel in dans als in dagelijkse activiteiten; (2) voor wie eenvoudige tools wil aanleren om die houding te verbeteren, zonder onnodige spierspanning op te bouwen. 

In deze workshop benaderen we ons lichaam vanuit een dynamisch perspectief: we gaan voorbij ‘uiterlijke aanpassingen’ en gaan op zoek hoe we in beweging kunnen komen met respect voor onze hele fysieke structuur. 

Een workshop in experimentele anatomie en dynamic alignment om met rechte rug en opgeheven hoofd de lente in te wandelen...

Katrijn De Steur volgde de toneelopleiding aan de Kleine Academie in Brussel, een internationale school voor scheppend theater.  Deze school ontwikkelt en verlengt het werk van Jacques Lecocq en stelt de fysieke beleving en de kracht van de beweging centraal. De eigen creatieve persoonlijkheid is de basis. Nadien volgde zij nog een reeks cursussen en workshops waaronder contactimprovisatie, bewegingstheater, circustheater, zang, ritme, Afrikaanse en hedendaagse dans. De laatste jaren focust zeij meer en meer op (ervarngsgerichte) anatomie en somatic movement*, onder andere door het studeren van Laban/Bartenieff bewegingsanalyse, skikker releasing en body mind centering.

Op zoek naar een methode om de creatieve dansontwikkeling bij haar leerlingen te bevorderen, trok Katrijn naar Amsterdam en volgde daar de Voortgezette opleiding docent dansexpressie. In 2009 studeerde ze daar af als docent. Momenteel geeft ze les in de academies van Oudenaarde en Geraardsberen en op de Artevelde hogeschool. 

Het belangrijkste in haar lessen is het werken aan lichaamsbewustzijn en creativiteitsontplooiing. Er zijn momenteel geen cursussen Somatic Movement gepland.


Terug naar overzicht